Problem z przepływomierz powietrza

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Danzeb
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 16 lut 2016, o 19:34
Imię: Daniel
Chevi: Epica
Silnik:
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Problem z przepływomierz powietrza

Post autor: Danzeb » 13 lis 2019, o 19:35

Witam. Potrzebuję kogoś w Warszawie kto ogarnie mi problem z przepływomierz powietrza. Wymieniłem na nowy błąd dalej pojawia sie, po skakowaniu błędu raz pojawi się za 2 dni innym razem pojawi się za 5 dni.

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 624
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Chevi: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Problem z przepływomierz powietrza

Post autor: KonradMaster » 15 lis 2019, o 09:38

Na bank przerwane bądź zaśniedziałe połączenie z ECU. Przerobiłem to u siebie trzy lata temu. Zacznij od sprawdzenia/wymiany wtyczki, która wchodzi do przepływomierza (nowa wtyczka Boscha - 5 zł). U mnie ona była winowajcą, a też zacząłem od wymiany przepływki... Jak to nie pomoże, to trzeba przestrzelić kable i sprawdzić, który nie gada.
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

Danzeb
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 16 lut 2016, o 19:34
Imię: Daniel
Chevi: Epica
Silnik:
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z przepływomierz powietrza

Post autor: Danzeb » 15 lis 2019, o 23:02

Dobra. A podeślesz mi link gdzie mogę kupić tą wtyczkę i czy orientujesz się gdzie w Warszawie mogą mi to ogarnąć?

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 624
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Chevi: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Problem z przepływomierz powietrza

Post autor: KonradMaster » 15 lis 2019, o 23:13

Ja kupiłem nówkę na allegro, ale możesz też poszukać gdzieś na szrotach. Wymienić możesz sobie to sam bez problemu, a jak mimo wszystko nie chcesz samemu, to moim zdaniem ogarnie Ci to każdy mechanik.
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

Danzeb
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 16 lut 2016, o 19:34
Imię: Daniel
Chevi: Epica
Silnik:
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z przepływomierz powietrza

Post autor: Danzeb » 16 lis 2019, o 09:20

Albo ja nie umiem znaleźć tej wtyczki, Albo po prostu nigdzie jej nie ma. Możesz zerknąć w internetach?

Awatar użytkownika
KonradMaster
Profesjonalista
Posty: 624
Rejestracja: 6 lip 2016, o 11:14
Imię: Konrad
Chevi: Epica LMV
Silnik: 2.0D, VCDi, 150KM, diesel
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Re: Problem z przepływomierz powietrza

Post autor: KonradMaster » 16 lis 2019, o 12:36

Wpisz frazy "wtyczka Bosch" i szukaj po kształcie i ilości pinów.
Pozdrawiam,
Konrad

Jest: Chevrolet Epica 2.0D VCDi 150KM 320NM 2007r. -> CT 180KM 370NM
Było: Daewoo Nubira II 2.0 D-TEC 133KM 184NM 2000r. + LPG AEB KING 4
Obrazek

milyjarek
Specjalista
Posty: 350
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 09:45
Imię: Jarosław
Chevi: Epica , Malibu LTZ
Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Problem z przepływomierz powietrza

Post autor: milyjarek » 17 lis 2019, o 16:22

Jakie są objawy? Daje się jechać wówczas? Ja miałem przez ostatnie 3 dni trasę Norwegia-Dania-Niemcy-Francja-Szwajcaria-Niemcy-Polska 2800km i nie chciałbym tego przechodzić w trasie.

Danzeb
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 16 lut 2016, o 19:34
Imię: Daniel
Chevi: Epica
Silnik:
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z przepływomierz powietrza

Post autor: Danzeb » 18 lis 2019, o 08:02

Objawy są takie że wyskakuje kontrolka. Raz po 1 dniu innym razem po 5 dniach różnie. I auto jest trochę przymulone najbardziej odczuwalne jest to przy ruszaniu i później mam wrażenie że później wolniej na obroty wkreca się, trzeba trochę bardziej depnach pwdal gazu. Ale da radę normalnie jeździć.

lukaszbozyk
Aktywny
Posty: 82
Rejestracja: 6 paź 2016, o 16:46
Imię: Łukasz
Chevi: Epica 2.0 D
Silnik:
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Problem z przepływomierz powietrza

Post autor: lukaszbozyk » 18 lis 2019, o 22:43

Potwierdzam u mnie także winowajcą był przewód który był przerwany parę cm za wtyczką- jak usunąłem oplot to było czuć że wisi tylko na gumie a drut jest przerwany. Wtyczka bosch 4 pin compact bdt - porównaj ze swoją.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Epica Elektryka / Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość