Aveo 1,2 16v błąd P0301

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MIDO
Profesjonalista
Posty: 685
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Imię: Miłosz
Samochód: AveoT250 1,2 16V LPG
Silnik:
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: MIDO » 2 lut 2017, o 17:15

Dziś w trakcie jazdy na benzynie auto chwilę poszarpało i zapalił się CHECK. Po dojechaniu do domu i odpaleniu Torque`a okazało się że wywalił P0301. Świece zaraz wymieniam-akurat mam. Czy jestem w stanie torque`m zdiagnozować coś więcej czy zostaje mi wymiana po kolei: świec, przewodów, lambdy (?), cewki.... ?? Z silnikiem od jakiegoś czasu działo się coś dziwnego ale zdarzało się to tylko na lpg, wiec problem wiązałem z instalacją - podczas jazdy silnik się dławił i momentalnie przełączał na benzynę. potrafił robić to co chwilę a potem robiłem kilkadziesiąt/kilkaset km bez problemu...
Proszę o sugestie odnośnie kierunku działania :(

EDIT 1:
Raport z zamrożonych ramek Torque`a:
------------------
Fuel Status = 0 byte
Obciążenie silnika = 0 %
Temperatura płynu chłodzącego = -40 °C
Krótkoterminowa korekta czasu wtrysku paliwa - bank 1 = -100 %
długoterminowe korekty czasu wtrysku paliwa- Bank 1 = -100 %
Ciśnienie w kolektorze dolotowym = 0 psi
Obroty silnika obr./min = 0 rpm
Prędkość (OBD) = 0 km/h
Kąt wyprzedzenia zapłonu = -64 °
Temperatura powietrza na wlocie = -40 °C
Położenie przepustnicy = 0 %

koniec raportu.

EDIT 2:
świece wymienione, silnik pracuje płynnie i równomiernie. Wyjęte świece (Bosh YR7DC) wyglądają tak:
IMG_20170202_181045665```.jpg
IMG_20170202_181045665```.jpg (141.09 KiB) Przejrzano 2946 razy

Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Posty: 1919
Rejestracja: 2 sty 2014, o 11:56
Imię: Tomek
Samochód: Aveo T300LT+, 2013.
Silnik: A12XER 16V 86KM
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: tdon » 2 lut 2017, o 19:56

Czy Twoim zdaniem załączone dane mają jakiś sens i nadają się do analizy ?

Awatar użytkownika
MIDO
Profesjonalista
Posty: 685
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Imię: Miłosz
Samochód: AveoT250 1,2 16V LPG
Silnik:
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: MIDO » 3 lut 2017, o 09:03

Nowości z dnia dzisiejszego. Po lekkiej poprawie, dzisiaj rano po krótkiej jeździe znowu Check : p0301, p0304, p0300. Umiera cewka?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 18832
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Samochód: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: etac » 3 lut 2017, o 09:10

Na to wyglada :zastanawiasie:
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 13581
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Samochód: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: wszim » 3 lut 2017, o 21:10

Miłosz. Zrobilo się wilgotno :zastanawiasie: . Masz kable WN w tym twoim silniku? Luknij czy nie są mokre i zasyfione solą, wyciągnij oczyść i dobrze osusz. Jak nie pomoże to wymieniłbym kable WN . Jak nie kable, to boli go cewa.

Awatar użytkownika
MIDO
Profesjonalista
Posty: 685
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Imię: Miłosz
Samochód: AveoT250 1,2 16V LPG
Silnik:
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: MIDO » 4 lut 2017, o 20:45

Stan na dzisiaj:
Cewka wymieniona, dziś u mnie bardzo wilgotno, mgła taka że na 50m widać, przewody spryskane obficie spryskiwaczem-zero widocznych przebić. W dalszym ciągu wali błędami P0301, P0304 i co kilka odczytów również P0300. Silnik chwilami dostaje telepawki i jest zmulony. :/
Zauważyłem dziś coś czego wcześniej chyba nie widziałem - po mocnym wciśnięciu przepustnicy z okolicy dolotu słychać takie głośne fuknięcie ok 0,5 sek., przy powolnym wciskaniu tego nie ma (czy ktoś posiadający aveo mógłby sprawdzić czy u niego to występuje?). Czyżby przedmuch na kolektorze dolotowym?? Czy mógłby powodować powyższe błędy?? Zaczynam mieć już powoli nerwa...

kuken
Świeżak
Posty: 2
Rejestracja: 16 gru 2019, o 10:32
Imię: piotr
Samochód: Aveo
Silnik: 1.2 16v 62kW
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: kuken » 16 gru 2019, o 15:23

Witam. Mam ten sam silnik, tylko nie mam gazu i dokładnie ten sam problem i te same błędy. Wymieniłem już świece, przewody WN, cewkę WN i nadal to samo :-( Błedy P0300, P0301, P0304. Jest grudzień, więc pod chmurka ciężko się dłubie, ale naprawić trzeba a pomysłów już brak... Czy udało Ci się MIDO naprawić wtedy tą usterkę, podpowiesz co robić??

Awatar użytkownika
MIDO
Profesjonalista
Posty: 685
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Imię: Miłosz
Samochód: AveoT250 1,2 16V LPG
Silnik:
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: MIDO » 16 gru 2019, o 18:23

Z tego co pamiętam to przeszło po wymianie PWN. Generalnie wymienione wtedy zostały świece, PWN, cewka.

kuken
Świeżak
Posty: 2
Rejestracja: 16 gru 2019, o 10:32
Imię: piotr
Samochód: Aveo
Silnik: 1.2 16v 62kW
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: kuken » 20 gru 2019, o 15:08

Poczekam, wypale paliwo ostatnio zatankowane, zaleje nowe i sprawdzę czy coś się zmieniło. Check wyskakuje co jakiś czas, jak zgaszę i zapale jest na jakiś czas ok.

roomper_
Świeżak
Posty: 15
Rejestracja: 29 mar 2017, o 21:27
Imię: Piotr
Samochód: Aveo1.2 T250
Silnik:
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: roomper_ » 5 lut 2020, o 18:36

Nie wiem czy panowie już się uporali z problemem, ale z doświadczenia powiem że podobne błędy wyrzucało i mi kiedyś.
Problemem ostatecznie okazał się zasyfiony wtryskiwacz. (problem występował tylko na benzynie, na gazie wszystko działało)
Wtryskiwacz wyglądał jak by pordzewiały na końcówce. Wywalony i zakupiony nowy.
Pozdrawiam.

matlaczi
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 28 sty 2020, o 18:05
Imię: Krzysiek
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.2/84KM - benzyna
Lokalizacja: KMY
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: matlaczi » 6 lut 2020, o 14:42

Pozwolę się podłączyć do tematu.
Dziś u mnie wystąpił problem. Samochód zesłabł i pojawił się check. Podjechałem do mechanika i po podpięciu komputera pokazał się błąd P0303 i faktycznie świeca z 3 cylindra zalana.

Po sprawdzeniu przewodów i cewki postanowiliśmy porzucić ten trop. Sprawdzona została kompresja i niestety 3 cylinder pokazał kompresję ledwo 4 bary, gdzie 4 cylinder miał kompresję ponad 11 bar.

I teraz pytanie czy spadek kompresji może mieć związek z nieprawidłowym ustawieniem luzu na zaworach? Nadmienię, że silnik to czysta benzyna bez LPG.

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 1898
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: bubu1769 » 6 lut 2020, o 14:49

Warto zrobić próbę olejową ale obstawiam luzy zaworowe.

matlaczi
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 28 sty 2020, o 18:05
Imię: Krzysiek
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.2/84KM - benzyna
Lokalizacja: KMY
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: matlaczi » 6 lut 2020, o 15:16

Na tą chwilę samochód został u mechanika. Ma wymienić świece i sprawdzić luzy na zaworach. Zobaczymy co mu się uda zdziałać.

matlaczi
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 28 sty 2020, o 18:05
Imię: Krzysiek
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.2/84KM - benzyna
Lokalizacja: KMY
Kontakt:

Re: Aveo 1,2 16v błąd P0301

Post autor: matlaczi » 12 mar 2020, o 20:41

Ok, może zaktualizuję temat.
Samochód odebrałem 5 dni temu. Jak się okazało wypalił się jeden zawór na 3 cylindrze.
Wymieniony został wypalony zawór, głowica poszła przy okazji do regeneracji, dodatkowo wymieniony został kompletny rozrząd oraz termostat.
Mechanik wymienił również pierścienie oraz sterownik silnika, bo był uszkodzony.
Martwi mnie teraz pobór oleju, ponieważ po przejechaniu 500 km ubyło 0,5l, kilka osób twierdzi, że pierścienie się muszą ułożyć i to może być powodem, ale niezbyt im wierzę.
Dolałem 1l i zobaczę jak dalej będzie sprawa wyglądała.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość